dimarts, 20 de setembre del 2011

Itineraris per les Terres de Cruïlla. Pujada a l'ermita de Sant Pere de Traiguera

Dissabte 17 de setembre el Centre d'Estudis Seniencs va participar a l'itinerari número 5 de Terres de Cruïlla. Es va pujar a l'ermita de Sant Pere de Traiguera, situada a la serra del mateix nom,  un lloc elevat a més de 500 metres d'alçada i que permet contemplar unes vistes molt boniques de les comarques del Baix Maestrat i el Montsià on es poden veure molts pobles, així com paisatges dels ports, del Delta de l'Ebre fins la Serra d'Irta i en dies clars fins el Penyagolosa. De l'ermita només en queden unes poques restes. Va ser destruïda a la Guerra del Francès i ja no es va tornar a reconstruir. Metres abans d'arribar-hi, els mariners de Vinaròs van construir una petita capelleta que segons ens van comentar els servia d'orientació per arribar a port. Destaca també un avenc que hi ha allí mateix.i que es pot visitar amb l'ajuda de llanternes. Una excursió molt recomanable i sense molta dificultat.

Més informació i fotografies a Terres de Cruïlla

divendres, 2 de setembre del 2011

Activitats de Festes d'Agost de 2011

El centre d'Estudis Seniencs i l'Antena del Coneixement de la URV a la Sénia han organitzat diferents activitats durant les festes majors de la Sénia que s'han celebrat entre els dies 20 a 28 d'agost.

Presentació del llibre "Donde nadie te encuentre" de Alicia Giménez Bartlett, premi Nadal 2011. Dilluns 22 d'agost a l'Auditori del Centre Obrer de la Sénia es va fer la presentació de la novel·la guanyadora del premi Nadal 2011.L'autora de la mateixa va fer una xerrada molt interessant sobre el procés que la va portar a escriure la novel·la i de com ella interpreta el personatge de la Pastora a través de la documentació que va consultar per escriure-la. Hi va assistir un nombrós public (més de 100 persones) i l'autora va signar molts exemplars del seu llibre que portaven els assistents a l'acte.



Itineraris per les Terres de Cruïlla 2011
Dimecres 24 d'agost es va fer al centre obrer la xerrada "El riu de la Sénia dels Ports a Sol de Riu. Activitats humanes i transformacions del paisatge" a càrrec de Victòria Almuni. Es va fer un recorregut per la història per comprovar com l'acció de l'home ha anat modificant l'entorn natural en què desenvolupa les seues activitats, en aquests cas, el riu de la Sénia i ha conformat els paisatges que avui coneixem. La xerrada a la qual va assistir un nombrés públic va servir com a preparació per a la ruta guiada que es va fer el dijous 25 d'agost pel riu de la Sénia fins el Centre d'Interpretació del riu Sénia al Molí l'Abella. Des de la plaça Major es va pujar al carrer Major i es va baixar per la costa Dreta al riu de la Sénia. Es va seguir per la vora del riu comentant els diferents tipus de molins i instal·lacions hidràuliques que van funcionar al riu des de època medieval fins els nostres dies. Una vegada arribats al molí la Vella es va fer una visita al Centre d'Interpretació del riu Sénia.