dimecres, 3 de juny del 2009

El mes de maig, mes de trobades


Com ja va sent habitual els darrers anys, durant el mes de maig s’intensifica la relació entre els centres d’estudis gràcies a l’organització de diferents trobades i fires. Des del Centre d’Estudis Seniencs valorem molt positivament aquesta possibilitat de crear xarxa amb altres grups que estan en la nostra mateixa situació, ja que podem compartir problemes i també projectes. Tota l’organització de les trobades que es realitzen arreu dels Països Catalans recau en la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana -a la qual estem adherits- i en l’Institut Ramon Muntaner - Fundació privada dels centres d’estudis de parla catalana, a més de comptar amb la col•laboració desinteressada dels centres del territori que acull les trobades.
Seguint la política d’organitzar jornades vinculades a una zona concreta del territori, va tenir lloc el passat 25 d’abril la VI Trobada d’entitats i associacions culturals de les comarques de la Diòcesi de Tortosa a Bellmunt del Priorat, amb el tema “La recerca local i la seva difusió”. El Centre d’Estudis Seniencs hi va participar de forma activa, amb l’assistència d’una nombrosa representació, i amb una comunicació que portava per títol “Un exemple de treball en xarxa i d’activitat de difusió de la recerca. El projecte Itineraris per les Terres de Cruïlla. Passejades pel patrimoni del Montsià i el Baix Maestrat”. Aquesta comunicació volia donar a conèixer un projecte que s’ha engegat gràcies a la bona entesa entre els centres d’estudis de banda i banda del riu Sénia. Aquest projecte -del qual prompte realitzarem una primera activitat al nostre poble- consisteix a fer difusió del nostre patrimoni, en el sentit més ampli de la paraula, a través del web www.terresdecruilla.org i amb la realització d’itineraris guiats pel nostre entorn més proper. Entre d’altres comunicacions, volem destacar per la seva actualitat la que portava per títol “La recerca local i Viquipèdia” a càrrec de Joan Ramon Gomà, president de l’Associació Catalana d’Amics de la Viquipèdia, que ens va permetre conèixer l’entrellat d’aquesta eina d’ús tan comú actualment per realitzar qualsevol tipus de recerca per Internet. Aprofitant que l’espai que ens acollia era el Museu de les Mines de Bellmunt del Priorat, se’ns va oferir un dinar a l’antic economat de les mines, actualment un restaurant, i vam realitzar una visita guiada a l’interior de la mina Eugènia, activitat que us recomanem ja que dóna la possibilitat de conèixer l’interior de les mines i fer memòria sobre una activitat que va revitalitzar l’economia d’aquella zona del Priorat fins el seu tancament l’any 1972.
Després de la trobada de caire més reduït, el cap de setmana del 16 i 17 de maig va arribar la gran trobada que suposa el RECERCAT - Jornada de cultura i recerca local, que arribava a la seva 5a edició. La ciutat amfitriona en aquesta ocasió va ser Figueres (Alt Empordà), Capital de la Cultura Catalana 2009. El Centre d’Estudis Seniencs hi va participar amb l’assistència d’alguns dels seus membres i amb la difusió del seu material divulgatiu a l’estand de les Terres de l’Ebre. En total hi van participar una vuitantena de centres i instituts d’estudis de totes les terres de parla catalana, fet que confirma que el moviment dels centres d’estudis està ben viu. A la trobada van participar gairebé dues-centes persones i a jutjar per la mitjana d’edat dels participants d’aquest any 2009, pensem que cada cop més s’aconsegueix la participació de gent jove en la dinàmica dels centres d’estudis, garantia de continuïtat i relleu.
En el marc de la fira es van atorgar els Premis RECERCAT 2009 de reconeixement de l’entitat que va recaure en el Centre d’Estudis Sinibald de Mas de Torredembarra, i el premi a la persona -ex-aequo- va ser per Albert Compte, de l’Institut d’Estudis Empordanesos, i per Josep Miquel Vidal de l’Institut Menorquí d’Estudis. Molts dels assistents a la fira van aprofitar per fer turisme cultural amb les visites al Teatre-Museu Dalí i al Museu del Joguet, que allotja una col•lecció entranyable de joguets del tots els temps.
Cal destacar l’afluència de figuerencs i figuerenques que es van apropar a conèixer els estands i el material que s’hi exposava. La situació de la carpa al bell mig de la Rambla de Figueres i la bona hora que vam tindre va ajudar a l’èxit de la fira. Si voleu veure un tastet del què va ser la fira podeu anar al blog de Tramuntana TV (nom ben encertat per una televisió de l’Empordà) http://tramuntanatv.blogspot.com i cercar “Recercat”. L’any que ve la 6a edició del RECERCAT tindrà lloc a Badalona, Capital de la Cultura Catalana 2010.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada