dimecres, 21 de març del 2012

Activitas febrer 2012


Xerrada: La Guerra Civil i la Batalla de l’Ebre

El passar divendres 10 de febrer es va fer als baixos del Telecentre una xerrada sobre la Guerra Civil i la Batalla de l’Ebre. Va anar a càrrec de l’historiador i arxiver de l’Arxiu Diocesà de Tortosa, Josep Alanyà Roig. La xerrada va començar amb els plantejaments de la guerra i la presentació dels dos exercits, amb quin material i equipament comptaven. També va fer referència a la aviació tenint en compte la presència del camp de la Sénia. Després es va centrar amb la batalla de l’Ebre per parlar de l’estratègia militar i del seu desenvolupament. Josep Alanyà és de Batea i en aquest poble de la Terra Alta hi havia els hospitals de sang, on van ser atesos la gran quantitat de ferits que va provocar la batalla més cruenta de la Guerra Civil espanyola. Va presentar una gran quantitat d’imatges i plànols que va acabar de arrodonir la xerrada que va ser seguida amb molt d’interès pel públic assistent.


Trobada d’entitats locals al Centre Obrer

Dissabte 18 de febrer es va celebrar al Centre Obrer una trobada d’entitats locals convocada per l’Antena del Coneixement de la URV i el Centre d’Estudis Seniencs. Hi van participar més de 20 entitats locals, socials, culturals, esportives per parlar de problemes comuns. Va ser una sessió de treball que volia  anar més enllà de col·laboracions puntuals entre entitats locals i plantejava la creació d’un espai de comunicació i trobada entre totes les entitats a l’hora de programar les activitats, però també en la difusió d’aquestes mateixes activitats i el ressò dins i fora del nostre poble. En aquesta primera trobada es va acordar crear una base de dades actualitzada amb la informació de cada una de les entitats. També es va acordar elaborar una agenda / calendari comú i accessible per a totes on s’aniran penjant les activitats que cada associació vagi programant. D’aquesta manera es podrà evitar en mots casos programar diverses activitats el mateix dia i hora, entre altres. També es va acordar aprofitar al màxim els mitjans de comunicació locals  i comarcals donant més visibilitat a les activitats que fan les nostres entitat i associacions locals. Es va quedar fer una segona reunió el mes de març per concretar els acords presos en aquesta reunió i treballar amb noves propostes de col·laboració.



Aules de la Gent Gran: Les roques del port

Dimarts 21 de febrer es va fer al Casal Sociocultural una altra de les xerrades del programa del curs 2011-2012 de les Aules de la Gent Gran. En aquest curs estan matriculats més de 50 persones de l’associació. La xerrada de febrer la va fer el Geòleg i professor Alvaro Arasa i tractava de les roques que formen els nostres ports, des de la zona d’Horta fins Morella. Va començar explicant  coses molt bàsiques sobre la edat de la Terra i la gran diferència entre aquesta i el temps que l’espècie humana està al nostre planeta. Després es va centrar en els darrers 350 anys de la història del planeta i va anar explicant a la nostra zona quina edat tenen les roques de les nostres muntanyes i quines eren les principals espècies de plantes i animals que les van habitar. Al mateix temps explicava les tècniques i el mètode que fan servir els geòlegs per trobar actualment les pistes del nostre passat. Cal destacar la capacitat del conferenciant per fer entendre conceptes de vegada difícils de assimilar per la seua gran complexitat.


Xerrada: Els joves i el món de les xarxes socials. Quins usos en fan i quins en poden fer.

Finalment la darrera de les activitats de l’Antena del Coneixement del mes de febrer va ser una xerrada sobre el món de les xarxes socials i els usos que en fan els joves. La conferenciant va ser Mar Camacho, professora de Tecnologia Educativa a la URV. Va parlar del fenomen de les xarxes socials en particular i de les noves tecnologies de la informació i la comunicació i la seua influència en el món dels joves. Va explicar com totes aquestes eines i especialment les xarxes socials poden ser utilitzades no solament amb la seua vessant lúdica i de diversió, sinó que també es poden aplicar al món de l’educació. Els pares han de conèixer la manera com els seus fills utilitzen i interactuen a través de les xarxes socials per a evitar al màxim possible intrusions en l’àmbit més privat de les persones. També els professors han d’aprofitar la familiaritat i la comoditat amb que es mouen els seus alumnes en aquestes tecnologies per facilitar-los processos d’aprenentatge a través de la seua utilització. Al final de la xerrada hi va haver un interessant debat sobre el tema per part de les persones que van assistir a la xerrada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada