EL RÒSSEC ALS PORTS
L'any 1995 vam iniciar una recerca relacionada amb una de les activitats principals d'explotació del bosc als Ports: el ròssec. El de rossegador era un ofici d'homes. Eren persones que es dedicaven a baixar els troncs de fusta que es tallaven a les zones boscoses dels Ports de Tortosa, Beseit i Morella fins a llocs de més fàcil accés.
Rossegadors i carreta. Arxiu CES |
La recerca es va basar en la recollida de fonts documents, orals i gràfiques. Va ser portada a terme per Victòria Almuni, Jordi Arasa, Toni Forcadell, Ivon Michavila, Lluís Miró i Mar Villalbí.
La difusió de la recerca va ser variada:
- I Jornades d'Explotació del Bosc als Ports. Les ponències es van publicar el 2001 al número 5 de la la revista Recerca.
- Llibret L'explotació del Bosc als Ports. El ròssec. Centre d'Estudis Seniencs, 1996.
- Vídeo Els camins del ròssec. L'explotació de la fusta als Ports. Centre Excursionista de Refalguerí - Centre d'Estudis Seniencs. 1996.
El finançament del projecte va anar a càrrec de la Fundació Els Ports i el Maestrat. Paral·lel ament el Centre Excursionista de Refalguerí va arranjar l'antic camí del ròssec que comunicava la Sénia amb les Vallcaneres Altes.
INVENTARI DELS MOLINS DEL RIU SÉNIA
Sala de moles del molí de Canet (Imatge Toni Forcadell) |
DE FUSTER A FABRICANT. ELS INICIS DE LA INDUSTRIALITZACIÓ A LA SÉNIA
Recerca coordinada per Mar Villalbí que documenta el pas de l'activitat de fuster a la de fabricant de mobles a la Sénia mitjançant l'exemple de Liberto Jornet, un dels propietaris de l'empresa Gascó Jornet.
Es va finançar mitjançant els Ajuts per a la realització de projectes de recerca etnològica a les comarques de l'Ebre 2001.
Dibuis per a una motllura decorativa. Liberto Jornet. Arxiu CES |
EL PROCÉS D' INDUSTRIALITZACIÓ A LA SÉNIA
Projecte iniciat aprofitant el Programa de Recerca Documentació sobre el Patrimoni Etnològic de Catalunya. Iniciat el 2003 i coordinat per Victòria Almuni Balada. S'ha treballat majoritàriament amb fonts orals i gràfiques d'arxius fotogràfics dels informants.
màquina de tallar xapa. Muebles Bellaubí. Arxiu CES |
Recerca portada a terme per Eva Garcia Lleixà. Documenta una de les activitats que, juntament amb el moble, han caracteritzat la indústria de la Sénia al segle XX: la fabricació de pinzells.
VIURE AL MAS DE L'AMAT
Recerca encarregada pel Parc Natural del Ports amb l'objectiu de recollir el testimoni oral dels darrers habitants del Mas. Portada a terme per Victòria Almuni i Lluís Miró l'any 2010.
40 ANYS DEL PREMI DE PINTURA RÀPIDA VILA DE LA SÉNIA
Actualització del catàleg del fons de pintura de l'Ajuntament fet l'any 2006 pel Museu del Montsià i edició d'una obra commemorativa. Projecte en curs portat a terme per Victòria Almuni, Eva Garcia i Anna Miguel.
EL CONREU DE L'OLIVA A LA SÉNIA
Recull d'informació oral, material gràfic i catalogació de fons etnogràfics relacionats amb el conreu de l'oliva i la producció tradicional d'oli a la població. Projecte en curs.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada