Publicacions


Ca Antonio “el fuster”: recerca i documentació d’un habitatge i taller de fusteria a la Sénia (1869-1960)



Sinopsi


Durant segles la fusta dels Ports i els fusters de la Sénia han estat indestriables. La primera meitat del segle XX fou una etapa especialment interessant ja que fou llavors quan alguns dels molts fusters de la població van transformar els seus petits tallers artesans en modernes fàbriques de mobles, algunes de les quals a finals de segle ja exportaven a més de a tot Espanya, arreu del món.
El treball de M. Mar Villalbí sobre l’habitatge taller de fusteria dels Prades ressegueix la història de tres generacions que van canviar el món que van rebre entre 1860 i 1960, una recerca acurada que ens permet copsar els canvis familiars, les transformacions d’un ofici tant antic i artesà com el de fuster, la introducció del disseny i la fabricació de mobiliari en sèrie, la creació de nous objectes per a la casa i per al camp, els canvis de negoci… En l’obra es relata com cadascun dels seus protagonistes van presentar una resposta diferent als estímuls del seu temps: Antonio Prades Bonet, dins la més pura tradició gremial i d’ofici, intentarà millorar la seva posició mitjançant la inversió en terres de secà i l’elaboració d’oli; Antonio Prades Cortiella lluitarà, fins gairebé la ruïna, per integrar l’ofici tradicional en els canvis de la modernitat, i els germans Prades intentaran la plena integració en el món industrial per finalment canviar d’ofici.
Aquest és el núm. 3 de la col·lecció Estudis sobre el Patrimoni Etnològic de Catalunya, que publica el Departament de Cultura i que us podeu descarregar gratuïtament en aquest enllaç.
Autora
Maria del Mar Villalbí Prades. Conservadora d'Arqueologia del Museu del Montsià i investigadora del Centre d'Estudis Seniencs. 


El riu Sénia


Activitats humanes i transformació del paisatge




Sinopsi
Parlar sobre les transformacions del paisatge per efectes de la mà de l’home suposa poca novetat en un moment en què l’ecologia i la necessitat de trobar un model sostenible de relació amb l’entorn estan a les pàgines d’actualitat dia sí i dia també. Tampoc no ho és parlar de qüestionshistòriques i d’arqueologia industrial com el funcionament d’antics molins, l’origen dels nuclis de poblament o les relacions de poder entre senyorius territorials feudals. Quan el marc en el qual se situen aquestes reflexions, però, és el riu de la Sénia, la cosa canvia.
Els habitants de la zona sabem que cal parlar i molt d’aquest tema per tal de donar-lo a conèixer i fomentar la reflexió al seu voltant. I que, dins i fora de casa, durant molt de temps el tema serà encara novetat. Perquè se n’ha parlat poc, i això vol dir que es coneix poc i es valora poc. Per aquest mateix motiu encara no es tenen prou en consideració els recursos patrimonials a l’hora de dur a terme planificacions territorials. És veritat que s’han fet coses importants en aquest sentit en els darrers anys, però encara no són suficients. Aquest llibre vol ser una gota d’aigua més en la contribució al coneixement, la valoració i la difusió del patrimoni al voltant del Sénia.

Autors
Victòria Almuni Balada, llicenciada en Història, especialitat d’Història de l’Art. Doctora i catedràtica d’institut a l’IES Manuel Sales i Ferré. Professora de Didàctica de les Ciències Socials al Campus Terres de l'Ebre de la URV. Forma part del Centre d’Estudis Seniencs des de la seua fundació. Membre del consell de redacció del suplement Plecs d’Història Local de la revista Avenç. Representant de l'Antena del Coneixement de la URV a la Sénia.

Ferran Grau Verge, mestre i llicenciat en Història general per la Universitat de Barcelona. Catedràtic de l’IES Manuel Sales i Ferré. És soci fundador del Centre d’Estudis d’Ulldecona, entitat des de la qual ha coordinat durant molts anys la revista Raïls. Ha escrit diversos articles en publicacions periòdiques i és autor i coautor de diversos treballs i llibres relacionats amb la didàctica de les ciències socials i la història. Actualment escriu la seua tesi en Didàctica de les Ciències Socials.

Onada Edicions

LA SÉNIA. SOCIETAT I ECONOMIA


Segon volum sobre la població publicat per la col·lecció Biblioteca Cruïlla (3) d'Onada Edicions.
Parla sobre les activitats econòmiques que han permès sobreviure i evolucionar la població: conreu de l'oliva, artesania i fabricació del moble... Sobre les costums tradicionals, el cicle festiu, les entitats. Com el primer volum, es caracteritza per ser una obra col·lectiva en la qual textos i imatges es complementen i ens endinsen en el coneixement d'un municipi que al llarg del segle XX ha sofert transformacions econòmiques i socials de gran magnitud.
Els coordinadors han estat Victòria Almuni, Ferran Grau i Josep Manuel Andreu.





LA SÉNIA. HISTÒRIA I TERRITORI


Primer volum d'una sèrie de dos sobre la població. És el primer que es fa d'aquesta tipologia, per la qual cosa el seu objectiu és oferir una síntesi actualitzada del que sabem sobre el present i el passat del poble i el territori immediat que vertebra. Una síntesi escrita però també visual. Per això la mostra de imatges que inclou és de qualitat, ampla i representativa dels aspectes tractats al text.
Fa una introducció general i estudia amb cert detall el medi natural, la història i el patrimoni arquitectònic.





LO SENIENC. MEMÒRIA, NATURA I LLENGUA


Des de l'any 2004 publiquem una revista anual on recollim articles relacionats amb la història i el patrimoni local en un sentit ample. Els podeu trobar en format pdf a Racó. També ens podeu demanar exemplars en paper a centredestudis.lasenia@gmail.com